2018 | Good van Pas - Toneel- en Revuegezelschap "Kameleon” Lonneker
15423
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15423,qode-social-login-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

2018 | Good van Pas

Over dit project

In deze revue wordt Mina verrast door Mans, die postbode is wegens weinig inkomsten op de boerderij, met een grote enveloppe. Hierin wordt melding gemaakt van een erfenis van haar tante Helena. Deze moet ze wel delen met haar zusje Sientje, met wie ze geen contact meer heeft.
Mina verheugt zich op een grote erfenis, want tante Helena heeft een prachtig huis met veel antiek.
Ze denkt zelfs multimiljonair te worden.

 

Bij het huis van tante Helena is een oploop van mensen, want de erfenis zal door de notaris worden bekendgemaakt. Sientje erft het huis en een bedrag van 50.000 . Mina erft een vaas, en dat is alles. Toevallig heeft Sientje het huis al verhuurd aan Nelleke van de Bogt van tussen kunst en kitsch. Zij verteld dat het programma binnenkort in de regio wordt opgenomen. De vaas kan dan getaxeerd worden. Antoon en Marijke gaan binnenkort trouwen en ze nodigen hierbij ook nog Sientje uit.

 

Bij het roosjes maken wordt er flink gespeculeerd over de erfenis en de op het oog waardeloze vaas.
Graads is de hele dag alleen geweest en heeft niets gegeten. Hij gaat naar het café om wat te eten. Daar komen later Mans, Jans en Gert binnen na het boog opzetten en gaan bij Graads aan tafel zitten. Ze bestellen allemaal wat te drinken en proosten op het bruidspaar. Ze laten Graads met de rekening zitten, want hij is een rijk man, maar erg pinnig.

 

Het hele dorp gaat naar kunst en kitsch waar Mina met de vaas komt opdraven. Nelleke leidt in en de taxateur bekijkt de vaas en taxeert deze vaas uit de Ming tijd op wel 750.000 en verteld dat in het Louvre eenzelfde vaas staat en ze op zoek zijn naar de tweelingvaas.  Als de vaas verkocht kan gaan worden zijn Mina en Graads rijk.

 

De bruiloft van Antoon en Marijke is begonnen en het bruidspaar komt op en houdt een toespraak en dankt Mina en Graads voor de schenking die ze hebben gehad voor de bruiloft. De vrienden van Antoon doen ook nog een voordracht, wat niet door ieder wordt begrepen. Mans vraagt aan Antoon ook nog een financiële bijdrage, omdat boeren en post rondbrengen erg zwaar is.

 

Sientje Hanna Mans en Jans zijn uitgenodigd bij Nelleke om op visite te komen en zitten met zijn allen in de tuin van het huis van tante Helena, wat Nelleke heeft gehuurd. Om stille momenten te voorkomen hebben Mans en Sientje bepaalde tekens afgesproken, waarop Mans een bepaalde zin moet uitspreken. Als de theepot geen thee geeft, wordt besloten om maar te gaan borrelen. Gaandeweg het borrelen wordt iedereen tipsy en wordt het een kakafonie van zinnen door Mans uitgesproken, omdat Sientje onbedoeld tekens geeft. Dan wil ze naar de wc en wordt bij het opstaan duizelig en valt, grijpt zich naar de tafel en maait alle servies omver.

 

De vaas, netjes verpak, wordt door Antoon en Gert naar het huis van Mina gebracht in een kinderwagen, welke omzichtig door de omgeving wordt gemanoeuvreerd, omdat de postbode deze daar zal ophalen. Onderweg komt Mina de jongens tegen en hoort ze met de kinderwagen bezig. Er ontstaat een discussie tussen de jongens en de kinderwagen stuitert heen en weer. Mina ziet dit en wil ingrijpen. De doos maat een zwieper en valt op de grond. Vaas kapot.

 

Bij Mina thuis zitten alle buurtgenoten te wachten op de vaas en willen nog en laatste blik werpen voor deze naar Frankrijk gaat. Mina laat de doos voorzichtig op een tafeltje zetten door de jongens om het niet te laten rammelen. De kapotte vaas blijft in de doos. Als de postbode komt, worden alle papieren voor de transportverzekering ingevuld en Mina vraagt of de vaas vergoed wordt als de vaas kapot raakt. De postbode antwoord bevestigend en wil weglopen met de vaas. Mina steekt haar been uit en de postbode struikelt met als gevolg dat de doos op de grond valt. Mina zegt: Dat komp mie Good van Pas.