2015 | Noaberschop - Toneel- en Revuegezelschap "Kameleon” Lonneker
165
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-165,qode-social-login-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

2015 | Noaberschop

Over dit project

In Noaberschop gaan Graads en Mina een paar nachten logeren bij Henk en Dora, ter gelegenheid van Dora’s verjaardag. Henk en Dora zijn de schoonouders van Marijke. De reis er naartoe gaat niet zonder slag of stoot; van sleutels van de koffer kwijt tot het niet weten of de voordeur wel op slot is gedaan. Hanna en Jans winnen in de buurtloterij kaarten gewonnen voor ‘moeder ik wil bij de revue”. Graads leent ze de auto uit om naar de voorstelling te gaan waardoor Mina en hij zelf met de bus moet reizen.

 

Rieks had ook gewonnen, maar had geen vervoer, en heeft Hanna en Jans vriendelijk bedankt om mee te rijden toen ze in zoals ze zelf zegt ‘old aftands model’ auto aan kwamen zetten. Rieks houdt een oogje in het zeil als iedereen de buurt verlaten heeft.

 

Bertha, de hulp in de huishouding bij Henk en Dora, komt er te laat achter dat Mina en Graads daar een paar nachten kwamen logeren en wil niet laten blijken dat zij de hulp is van Henk en Dora. Ze kan dit echter niet verborgen houden wanneer Mans haar komt ophalen van haar werk.

 

Net onderweg naar de voorstelling ‘moeder ik wil bij de revue’ krijgen Jans en Hanna pech met de bolide waardoor ze de auto noodgedwongen aan de kant moeten zetten. Ze zoeken een parkeerplaats in de buurt op en bellen Mans of hij ze op kan halen met de trekker. Hanna moet nodig naar het toilet, maar er is niks in de buurt, dus besluit Hanna maar in de bosjes te gaan. Maar het blijkt dat het daar wemelt van kerels, die overigens niets in Hanna zien maar er is er wel één die Jans probeert te verleiden.

 

Wanneer Jans en Hanna thuis zijn gekomen gebeuren er vreemde dingen in hun huis. Wanneer ze de kamer verlaten verplaatsen er dingen, is er koffie gezet en ligt de post ineens op tafel. Het blijkt Rieks te zijn die, zo nieuwsgierig als ze is, alles in hun huis en de rest van de huizen in de buurt in de gaten houdt en controleert of alle deuren goed gesloten zijn voor het geval er inbrekers komen.

 

Dora en Henk hebben nieuwe buurvrouwen, al is het nog niet helemaal duidelijk of het één vrouw alleen is of dat ze met z’n tweeen zijn. Het enige wat wel duidelijk is is dat ze een kat hebben die niet goed overweg kan met Wodan, de hond van Henk.

 

Hans, de man van Marijke, is voor zijn werk vaak in het buitenland en komt nu ook terug naar z’n ouderlijk huis. Samen met Marijke zetten ze een leuke verrassing op voor de verjaardag van Dora. Hans verstopt zichzelf, onherkenbaar met baard en tulband, in een groot cadeau en jaagt iedereen de dag voor de verjaardag de stuipen op het lijf. Uiteindelijk blijkt deze verrassing helemaal geslaagd.

 

Op de verjaardag wordt Rieks onwel door de dode kat, opgegraven door Wodan die in een emmer in de kast staat, dus besluit ze een luchtje te gaan scheppen. Hierbij valt ze ongelukkig in een diepe kuil. Eva, één van de buurvrouwen komt langs en vertelt op de verjaardag een bijzonder verhaal dat haar kat dood in de kattenbak lag maar dat Lillith hem eergisteren had begraven.

 

Als Henk vervolgens gaat wandelen met Wodan stuit hij op zijn nieuwe buurvrouw, ze blijkt handhaver gemeentelijke verordeningen te zijn en geeft Henk een bekeuring van 60 euro voor het niet bij zich hebben van 2 poepzakjes. Wanneer Henk beweert dat hij net op zoek was naar de 2e poep die Wodan had gedaan stapt Lilith een stap opzij en glijdt weg over de hondenpoep. Ze gaat vervolgens hinkend en boos weg.

 

Intussen bij Dora thuis meent Rieks het heel slim te hebben en word verzorgd door Dora. Dora verzorgt Rieks zo goed omdat ze bang is dat Rieks bij de verzekering meldt dat ze in een gat is gevallen bij hun in de tuin en dat ze dan zoveel smartengeld moeten betalen dat ze het huis moeten verkopen.

 

Wanneer Henk thuis komt, komt Lilith daar ook. Ze wil de bekeuring wel verscheuren als Henk akkoord gaat met haar plannen om een nieuw prieeltje in het hof naast hun appelhof te plaatsen. Henk op zijn beurt wil dat Lilith (en Eva) hun bezwaren laten vallen tegen de verbouwingsplannen van hun gastenhuisje.

 

In de nacht komen eerst Jans en Hanna de kamer in waar Rieks ligt. Jans is verkleed als pastoor en heeft een emmer en een kwast bij zich en Hanna heeft een kaars bij zich, halverwege hun ritueel om Rieks te genezen horen ze gestommel en verlaten ze snel de kamer. Het zijn Mina en Marijke met hetzelfde plan om Rieks te genezen, ze hebben stenen meegenomen die ze opwarmen in de magnetron om met een soort alternatieve hamam behandeling Rieks er weer bovenop te laten komen. Met gloeiend hete stenen op Rieks lijf komen ook Hans en Eva op met hetzelfde idee, Eva heeft tenslotte naar eigen zeggen vroeger voor dokter geleerd. Als vervolgens Eva haar handschoenen aantrekt vol vaseline en Hans haar iets bijdraait heeft Rieks er genoeg van en is ze in één keer ‘genezen’.

 

Tot slot komen alle Noabers bijeen. Lillith de buurvrouw heeft Rieks ingelicht en een brief gegeven om smartengeld en een schadevergoeding te eisen voor het gat in de tuin waar ze in is gevallen. Hier steekt Mans echter een stokje voor. Mans heeft tenslotte gezien dat één van de buurvrouwen (wat er in werkelijkheid ook maar één is, maar een dubbelleven speelt) het gat zelf heeft gegraven om haar kat te begraven in de tuin van Dora en Henk, dit waarschijnlijk allemaal om hun zwart te maken bij de gemeente.

 

Samen passen ze de brief aan om die bij Eva/Lilith terug te brengen. Wanneer ze deze brief ontvangt komt ze nog even melden dat ze zich niet kunnen ontplooien in de buurt zoals ze hadden gewild en gaan ze de buurt verlaten. Niemand in de buurt weet of Eva en Lilith nu een eeneiige tweeling is of een twee eiige eenling maar gaan er maar van uit dat het, het tweede betreft.

 

Zo hebben de noabers elkaar een dienst bewezen zoals dat hoort in de Noaberschop!